Internet · 9. 1. 2022

Jak se chovat na internetu?

Ať už se ocitneme kdykoliv kdekoliv, jedno je jisté. Měli bychom se tam náležitě chovat. Jednak proto, abychom tam nebyli nikomu dalšímu na obtíž, jednak proto, že je třeba vyvarovat se možných problémů, které by nám tam mohly eventuálně hrozit.

Platí to pro náš reálný svět, a pochopitelně to platí i pro náš pobyt na internetu. Ano, i tento virtuální svět má svá pravidla, a proto si i zde musíme odpovídajícím způsobem počínat. A co to obnáší v praxi?

muž u notebooku

V první řadě bychom měli dbát na internetu na svoji bezpečnost. A to není jenom nějaká bezvýznamná fráze. Internet totiž dokáže být skutečně nebezpečným místem, a to bez ohledu na to, že je sám o sobě vlastně nehmotný. Může se totiž stát nástrojem v rukou reálných lidí, kterým nejde ani trochu o naše dobro, a tito nám pak mohou klidně i citelně ublížit.

Kdykoliv tak internet používáme, měli bychom myslet na to, že za všemi nabídkami, které tu jsou, stojí nám vesměs naprosto neznámí lidé. A tak bychom se měli vždy zamyslet nad každou nabídkou, neukrývá-li se za ní něco podezřelého. Nikdo přece pro neznámé lidi nedělá nic jenom tak zadarmo, nikdo nedělá jenom tak cizím lidem pomyšlení. A vidíme-li tak něco přehnaně dobrosrdečného, mohl by to být problém. Třeba když nám někdo e-mailem sděluje, že by se s námi rád podělil o obří výhru nebo použil za štědrou úplatu náš účet k převodu smyšlené obří částky z ciziny.

počítač notebook

Stejně tak je ale třeba mít se na pozoru i tehdy, když jsme o pomoc žádáni. Ne proto, že by si naši blízcí třeba nějakou tu pomoc nezasloužili, ale prostě proto, že je otázkou, kdo je na internetu kdo. A ne každý, kdo se tu tváří jako náš příbuzný nebo přítel, tímto i je. A dávat peníze někomu neznámému, nějakému podvodníkovi, je hloupé.

A to je jenom zlomek z možných internetových problémů, jimž je třeba se vyhnout. Abychom nebyli napáleni.