Dům a byt · 5. 5. 2023

Plíseň, věčný nepřítel

Plíseň vzniká všude tam, kde se setkávají dva důležité faktory. Jedním z nich je vzdušná vlhkost. Stěny jsou studené a na nich se sráží vlhkost z teplého vzduchu v pokoji. Druhým faktorem je nedostatečné větrání. Při větrání dochází k cirkulaci (pohybu) vzduchu v pokoji. Dochází tak k přirozenému vysušování zdiva a zároveň k tomu, že se vlhkost ze vzduchu nemůže vysrážet na jednom místě.

plíseň na pečivu

Pokud se vám neustále tvoří na zdech plísně a bydlíte ve svém domě, zvažte jeho zateplení. Silná vrstva polystyrenové izolace vyřeší problém prochlazené stěny a tím i problém s plísněmi. Pokud nebudete mít zdi ochlazovány vnějším prostředím (což je výsledek dobrého odizolování), stěny budou více udržovat teplo, které přirozeně akumulují z interiéru, a vlhkost se na nich nebude srážet. Vnější zateplení domu je asi nejúčinnější metodou v boji proti plísni.
spárovací hmota

Pokud zateplovat nehodláte, musíte začít více větrat. Větráním dostáváte vlhkost z interiéru ven z domu a zároveň podporujete cirkulaci vzduchu. Pro větrání jsou v moderních oknech takzvané mikropolohy. Při jejich využití se mezi oknem a okenním rámem vytvoří jen minimální spára. Ta postačuje k tomu, aby začal vzduch cirkulovat. Tato spára je ale zase tak malá, aby zbytečně z místnosti neunikalo teplo.

S plísní můžete bojovat i chemickou cestou. Jsou různé vysušovače prostoru. Jde o chemickou látku, která na sebe váže vzdušnou vlhkost a vysráží ji. Výsledkem je pak obyčejná voda, které z nositele této chemické látky stéká do jímky, která se čas od času vylije.
sýr s plísní

Když už se plísně vytvoří je nutné se jí zbavit. Na trhu je několik speciálních přípravků, které plísně hubí. Plocha plísně se tímto přípravkem postříká a vy v podstatě ihned vidíte, jak se tmavá barva plísně mění na původní barvu malby stěny.  Bohužel plísně časem zarůstají do omítky a z ní je pak už problém je dostat. Pokud boj s povrchovou plísní zanedbáte, nezbude vám později nic jiného než se napadené omítky zbavit a pokoj znovu omítnout. Je to namáhavá a finančně poměrně náročná operace. Důslednou prevencí ji však lze předejít.

Nezanedbávejte boj s plísní. Časem by nad vámi zřejmě vyhrála!