Finance · 16. 12. 2021

Jak na hypotéku po insolvenci

Máte za sebou insolvenci, chcete bydlet ve vlastním a zvažujete hypotéku? Získat hypotéku po insolvenci není tak nereálné. I lidé po insolvenci žijí dále a mají potřebu si znovu vzít úvěr. Bohužel v poslední době, je insolvence tak častá, že banky už si dávají na takovéto klienty převeliký pozor a ve většině případů rovnou zavírají dveře.

kalkulačka

Samozřejmostí je, že jste pro banku rizikový klient. Po skončení insolvence je záznam v rejstříku vedený ještě 5 let. Úvěr je tedy možné mít po jeho výmazu. Pro někoho může být 5 let dlouhá doba a potřebuje řešit své bydlení ihned. Můžete samozřejmě zkusit v bance zažádat i před uplynutím této doby. Každá banka má jiný systém schvalování a nahlíží na insolvenci jinak. Záleží, jak velký byl dluh, kdy byl splacen a jaká je Vaše další historie. Žádost probíhá stejně jako u klasického hypotečního úvěru, jen se musí podat žádost o výjimku. Poté co se žádost takto schválí bude jasné zda úvěr dostanete a za jakých podmínek. Ty budou určitě horší než pro klienta bez insolvence. S tím musíte počítat, jelikož jste pro banku rizikový klient, u kterého je velká pravděpodobnost že nebude splácet. To banka kompenzuje vysokým úrokem.

podpis smlouvy

Pokud byste s bankou jednali přes hypotečního poradce, mohlo by to situaci pomoci. Stále je tu ale možnost, že zrovna Vy úvěr nedostanete, dokud nebude proveden výmaz z rejstříku. Pokud by Vám úvěr neposkytla bankovní ani nebankovní společnost, může na sebe vzít úvěr jiný člen rodiny a výmazu z rejstříku se hypoteční úvěr převede na Vás. I když by tato transakce byla v rámci rodiny je dobré mít to podložené smlouvou, že tak učiníte.

Začněte tedy tím, že si najdete dobrého finančního poradce, ten s Vámi probere Vše možnosti a pomůže Vám s žádostí a případnou výjimkou. Pokud by to nedopadlo, zkuste se obrátit na rodinu.